27.12.2012

nemo


Joulun jälkeiset terveiset Great Barrier Reefiltä, Cairnsista. Ensimmäinen kolmen päivän sukellussafari ja 10 sukellusta ovat takanapäin. Nyt vietän vapaapäivää. Sukellusyritystä (CDC) voin suositella. Käytännönjärjestelyt ovat sujuneet mutkattomasti. Merellä oleva alus toimii tukialuksena ja liikenne sataman ja tukialuksen välillä tapahtuu isolla päiväveneellä. Matka kestää noin 2,5 tuntia. Hytti on isohko ja varustettu omalla wc:llä. Ruoka ollut erittäin hyvää eikä nälkää ole tarvinnut kärsiä. Ruokailutila voisi kenties olla isompikin, varsinkin niinä päivinä kun on mukana runsaasti päiväsnorklaajia ja sukeltajia. Henkilökunta on ystävällistä ja turvallisuuteen liittyvät yksityiskohdat kerrotaan kaikille. Sukellushinnat sisältävät ainoastaan yhden perehdytyssukelluksen, jolloin mukana sukellusopas. Muutoin oppaan palveluista tulee maksaa 11 dollaria. Miehistö täyttää pullot, mutta muutoin turisti saa vastata täysin omista varusteistaan. Veteen meno- ja nousutilanteissa ei olla avittamassa.

Sukelluskohteet ovat olleet monipuolisia ja vain muutama sukellus tehty samassa kohteessa. Tämähän ei tietenkään haittaa, sillä kohteet ovat laajoja ja tutkimista löytyy runsaasti. Sukelluksohteiden syvyydet vaihtelevat 12 metristä aina eteenpäin. Jokainen voi suunnitella oman sukellusprofiilinsa luokituksensa ja taitojensa perusteella. Virtauksia on ollut yllättävän vähän. Muutamina kertoina saanut potkia hieman enemmän ja jouduttiin vaihtamaan sukellussuuntaa.

Olen ollut yllättynyt näkyvyydestä. Se on ollut vain noin 5-15 metriä. Tähän aikaan vuodesta meduusoja on paljon ja vedessä "pöpöä". Tämä on ollut harmillista, kun ei ole oikein päässyt nauttimaan maisemista ja kokonaisnäköalasta. Veden lämpötila 29 astetta ja minulle se merkitsee 5 mm pukua ja ajoittaista palelemista :) Kun valokuvataan, liikettä tapahtuu vähän.

Olemme yrittäneet lopettaa sukelluksemme lähelle tukialusta. Tarvittaessa apua pyydettäessä veneeltä tulee kumivene köyden kanssa hinaamaan väsähtäneet sukeltajat. Ajatuksena kuitenkin lienee, että jokainen pyrisi lopettamaan sukelluksensa lähelle tukialusta.

Säädökset näyttävät olevan tiukkoja luonnonsuojelualueella. Ennen jokaista sukellusta työntekijä merkitsee listaan ilman määrän. Noustessa ilmoitetaan sukellusaika, jäljellä oleva ilmamäärä sekä sukellussyvyys. Tämä tieto allekirjoitetaan. Sukeltajia muistutetaan, että edeltävää sukellussyvyyttä ei saa ylittää vaan sukellusprofiilien tulisi olla matalampia. Samoin on erikseen lista, johon otetaan jokaisen allekirjoitus silloin, kun vene on siirtynyt toiseen paikkaan. Kuitattavaa riittää turistille ja työntekijöille huolehtimista.

Ollaan aikaisemminkin mietitty maailman sukelluskohteissa olevia erilaisia käytäntöjä, jotka liittyvät sukellusoppaiden käyttöön. Thaimaassa ja Egyptissä ei koskaan hypätä veteen keskenään, vaan mukana on aina opas. Usa:ssa ja Australiassa näytetään luotettavan sukeltajien taitoihin niin paljon, että isoon valtamereen saa pienilläkin taidoilla olevat sukeltajat lähteä kaksistaan.


Ei kommentteja: