22.7.2010

turvaan

Meksiko Cityssä kuulee ihmisten toistelevan usein ääneen, kuinka turvatonta täällä on. Turisteja kidnapataan taksien takapenkeiltä, lapsia katoaa ja varakkaampia kidnapataan suurten lunnaiden toivossa. Erään perheen äiti kidnapattiin ja hänen varakkaalta pojaltaan pyydettiin miljoonien lunnaita äidistään. Poliisi löysi onneksi äidin parin päivän etsinnän jälkeen ja tekijät saatiin kiinni. Äiti oli hyvissä voimissa. Kadulla tapahtuvat aseelliset ryöstöt ovat tuiki tavallisia. Poliisit liikkuvat jatkuvasti turvaliivit yllään ja perusvarusteena tietenkin aseet. Vartijoita on jokaisessa liikkeessä. Selkäreput ja isommat laukut jätetään liikkeen turvatalletukseen asioinnin ajaksi. Keskustassa liikkeet sijaitsevat tuoteryhmittäin. Kaduilla, jossa myydään tietotekniikkaa ja elektroniikkaa on tehty aseellisia katuryöstöjä. Ihmiset tekevät hinnakkaampia ostoksia liikkeissä, joten mukana arvellaan olevan enemmän rahaa mukana.

Turvajärjestelyt näkyvät arjessa monin tavoin yksittäisen ihmisen elämässä. Lapset eivät saa mennä aidattomille pihoille yksin, aikuiset saattavat lapsensa harrastuksiin ja yökylään pääsee ainoastaan erittäin luotettaville ystäväperheille. Koulukuljetukset paremmissa kouluissa ovat pakollisia vanhemmille ja ne ovat maksullisia. Asuinalueet ovat profiloituneet köyhien, keskituloisten ja varakkaiden alueiksi. Köyhien slummeihin ei suositella tutustumista ollenkaan, keskituloisten alueella jo asutaan mukavasti ja varakkailla onkin jo omat vartijat pihoillaan.

Asuintaloja ympäröi kivi- tai teräsaita ja joidenkin aitojen päälle on liimattu pullonpuolikkaita ja lasinsiruja. Ikkuinnoissa on myös kalterit. Kun Tepepanin asuinalueella kävelee, ne näyttävät jotenkin surullisilta, sillä ulkoilija näkee suljettuja metalliportteja. Kadun varrella on ensin talojen yhteinen metalliportti:



Talon oma metalliportti ja ovikello tietenkin metalliportin vieressä:

Pihoilla kuulee olevan myös koiria. Melkeinpä jokaisen portin takaa kuulee hakuntaa. Koira on oiva antamaan äänimerkin, kun luvaton oleskelija uhkaa pihaa.




Ei kommentteja: